מרכז לחקר מגוון חברתי ולקונפליקטים בין-קבוצתיים

המיקום שלנו בצפון ישראל מציע קרקע פורייה בתחום יישוב הקונפליקטים. האזור מתאפיין במיקרוקוסמוס של האוכלוסייה בישראל, ובו פסיפס של קהילות משנה יהודיות, ערבים נוצרים ומוסלמים, דרוזים, בדואים וצ'רקסים, המגיעים מרקע סוציו-אקונומי, לאומי ודתי מגוון.

פעילויות המרכז

אנו חוקרות וחוקרים דרכים קונסטרוקטיביות להתמודדות עם קונפליקטים בנסיבות ובהקשרים מורכבים ואף נותנות ונותנים מענה מעשי לטיפול בהם.

• חקר תחום הגוון חברתי והקונפליקטים הבין-קבוצתיים.
  • הענקת חסות וקיום כנסים ולסמינרים מקומיים, ארציים ובינלאומיים.
  • איסוף חקרי מקרה בולטים.
  • ביצוע פרויקטים חינוכיים וקהילתיים והערכתם ברחבי ישראל והעולם.
  • מתן הדרכה מקצועית לפיתוח מומחות.ים בתחום הגוון החברתי והקונפליקטים הבין-קבוצתיים באזור.

מטרותינו

מטרות המרכז מהוות חלק אינטגרלי מ-17 מטרות האו"ם לקיימות ומשתלבות בחזון האקדמית עמק יזרעאל ובתכניותיה האסטרטגית של המכללה.

• פיתוח שיטות להתמודדות עם קונפליקטים בין-קבוצתיים ועם גוון חברתי, אשר מבוססות על דיאלוג ובניית שותפויות עם קהילות וארגונים.
  • הכשרת מנהלות.ים, פקידי ממשלה, מנהיגות.ים קהילתיים ואזרחיות.ים בהתמודדות קונסטרוקטיבית עם גוון חברתי ועם קונפליקטים בין-קבוצתיים.
  • יישום כישורי ניהול קונפליקטים וגוון חברתי בפתרון בעיות ומחלוקות פנימיות.
  • יצירת מאגר נתונים של ממצאי מחקר על אודות קונפליקטים בין-קבוצתיים, כולל שיטות להתמודדות ו"סיפורי הצלחה" בתחום.

עיקרי המחקר

• מחקר העוסק במגדר וניהול, באקדמיה, בעסקים, במגזר הציבורי ובפעילות יזמית.
  • הוראה ולימוד תוך רגישות לגוון חברתי: מחקר על אודות שיטות ההוראה והלימוד האפקטיביות בהקשר של חברה מפולגת.
  • ניהול קונפליקטים בין-קבוצתיים בסיעוד: מחקר בנושא שונות ויישוב קונפליקטים בין-קבוצתיים בקרב צוותי עבודה סיעודיים.
  • התמודדות עם יחסים בין-קבוצתיים בקהילות מעורבות: מחקר על אופן ההתמודדות עם קבוצות שונות בתוך קהילות אשר מנסות לבנות שותפויות ומערכות יחסים משמעותיות.

שיתוף פעולה בינלאומי
אנו ממוקמים בקמפוס של האקדמית עמק יזרעאל בצפון ישראל, בין נצרת לעפולה, אך אנו פועלים בשיתוף עם מוסדות, עם ארגונים ועם מומחים מכל רחבי העולם.
עם שותפינו העיקריים נמנים המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת ורשה, פולין והמכון לחקר דעות קדומות באוניברסיטת ורשה, האוניברסיטה לניהול יישומי (מנהיים, גרמניה) ובית הספר לניהול באוניברסיטת ניקוסיה (קפריסין). אנו מצויים בעיצומו של תהליך להרחבת שותפויותינו עם מוסדות אקדמיים, עם ארגונים אזרחיים ועם המגזר העסקי בקרואטיה, בצרפת, בגרמניה, ביוון ובבריטניה, וממשיכים לפתח את שיתוף הפעולה שלנו עם חוקרות וחוקרים ונשות ואנשי מקצוע בתחום דרך הרשתות של חברות וחברי המערכת כתב-העת Conflict Resolution Quarterly

ראשות המרכז
ד"ר מיכל רז וד"ר אוריאנה עבוד ארמלי